3 Haziran 2008 Salı
TMMOB Genel Kurulu sonuçlandı
Seçimde belirlenecek 22 Yönetim Kurulu Üyeliği için 3 ayrı liste seçimde yarıştı.
Seçim Sonuçlarına göre;
• Devrimci, Demokrat Çağdaş Liste’nin önerdiği 15 yönetim kurulu üyesinden 13’ü,
• Çağdaş Liste’nin önerdiği 11 yönetim kurulu üyesinden 9'u,
• Demokrasi Barış Eşitlik ve Özgürlük Mücadelesinde Katılımcı ve Üretken TMMOB listesinin önerdiği 10 yönetim kurulu üyesinden 7’si seçildi.
Listelerde ortak isimler bulunması nedeni ile seçime giren listelerden hiçbiri yürütme kurulunu belirleyecek güçle seçimlerden çıkamadı.
Yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:
Çevre MO: Ethem Torunoğlu (Katılımcı ve Üretken TMMOB)-477 oy
Elektrik MO: Emir Birgün (Çağdaş)-533 oy
Fizik MO: Ekrem Poyraz (Çağdaş)-358 oy
Gemi MO: Tuncay Yeşilyurt (Devrimci Demokrat Çağdaş ve Çağdaş listelerde)-696 oy
Gemi Makine İşl. MO: Muammer Yağız (Devrimci Demokrat Çağdaş ve Katılımcı ve Üretken TMMOB) -841 oy
Gıda MO: Kadir Dağhan (Devrimci Demokrat Çağdaş)-612 oy
Harita ve Kad. M.O: Nail Güler (Devrimci,Demokrat Çağdaş Liste ve
Çağdaş Liste ve Katılımcı ve Üretken TMMOB): 888 oy
İç Mimarlar O: Feyyaz Ataç (Devrimci, Demokrat Çağdaş Liste)-522 oy
İnşaat M.O: Selçuk Uluata (Devrimci, Demokrat Çağdaş Liste)-586 oy
Jeofizik M.O: Oğuz Gündoğdu (Çağdaş Liste)-499 oy
Jeoloji M.O: Ersin Gırbalar- (Katılımcı ve Üretken TMMOB)-421 oy
Kimya MO: Alaeddin Aras (Devrimci, Demokrat Çağdaş Liste)-576 oy
Maden M.O: İlker Ertem (Devrimci, Demokrat Çağdaş Liste)-490 oy
Makine M.O: Mehmet Soğancı (Devrimci, Demokrat Çağdaş Liste)-563 oy
Metalurji M.O: Cemalettin Küçük (Katılımcı ve Üretken TMMOB)-463 oy
Meteoroloji M.O: A.Deniz Özdemir- (Katılımcı ve Üretken TMMOB)-399 oy
Mimarlar O: Sabri Orcan (Devrimci,Demokrat Çağdaş)- 548 oy
Petrol M.O: Mehmet Çelik (Devrimci, Demokrat Çağdaş Liste ve Çağdaş Liste- 725 oy
Peyzaj M.O: Gülay Odabaş (Çağdaş Liste ve Katılımcı ve Üretken TMMOB)- 554 oy
Şehir Plancıları O: Yaser Gündüz (Devrimci,Demokrat Çağdaş Liste)- 513 oy
Tekstil M.O: Güngör Durur (Devrimci, Demokrat Çağdaş Liste Çağdaş Liste)- 750 oy
Ziraat M.O.Ergin Özuğur (Çağdaş Liste)- 414 oy
Kaynak: http://politeknik.org.tr
27 Şubat 2008 Çarşamba
ODA GENEL KURULUNA DOĞRU
Sayın Üyemiz,
25. Oda genel kuruluna yaklaştığımız bugünlerde Ankara Şube genel kurullarının yalnızca 5. sini geride bıraktık. Katıldığı 4. genel kurulda Demokratik Oluşum, Ankara Şubenin bu kısa tarihinin 6 yılına sığmış çalışmalarını ve savuna geldiği ilkelerini üyelerle buluşturma ve yeniden üretme fırsatını bir kez daha yakaladı. Genel kurul öncesi süreçte gerçekleştirilen işyeri ziyaretleri, toplantılar ve en sonunda da genel kurul toplantısı ve çalışma raporumuz ile, üyelerimizin belirli bir kesimine erişilerek, yapılan çalışmalar hakkında fikir alışverişi sağlandı.
Genel kurul süreçlerinin olağan koşullarının yanı sıra 5. genel kurul sürecinde, kuruluşundan üç genel kurul sonra, Demokratik Oluşum tüm demokratik süreçlerde olağan karşılanması gereken bir durumla karşı karşıya kaldı. Oluşumumuz Oda içi başka bir grupla tezlerini karşılaştırma ve yarıştırma, en çok kendi kendine sistematik olarak yönelttiği eleştirilerin bir kısmını genel kurul ortamında kendini ifade eden diğer gruptan ve üyelerimizden duyma olanağını yakaladı. Bu diğer grubun geçmişte Demokratik Oluşum şemsiyesi altında kendini ifade eden üyelerimiz ile Oda çalışmalarına ilk adımlarını atmakta olan genç üyelerimizden oluştuğunu görmekteyiz. Ayrışmanın ülke ve kent gündemine yaklaşımda değil, Oda Yönetiminde ortaya çıkan anlayış farklılığı nedeniyle ortaya çıktığı Şube Genel kurulu sürecinde netleşmiştir. Demokratik Oluşum grubu, bu sürece tüm hassasiyeti ile yaklaştı ve yaşanan süreci basit bir seçim çalışmasını aşacak bir anlayışla ele aldı, tüm olanakları Oda yararına değerlendirdi.
Demokratik Oluşum Grubu yaşanan Şube seçimlerinde yaşanan süreci şöyle değerlendirmektedir: Şube Genel Kurulunda Toplum için Şehircilik Platformu adı ile ifade edilen görüşlerin temelleri, Genel Merkezin seçilmiş–atanmış organlarında görev almış 3 üyemiz tarafından yapılan bir çağrı ile atılmıştı. Her ne kadar odada sadece son dönemde değil ondan öncesinde de görev almış ve emek vermiş bu kişilerin söz konusu çağrıyı ancak seçimlerin hemen öncesinde yapmış olması çağrının etkisini ve etki alanını sınırlamış olsa da, yeni nesil meslektaşların bilgi ve deneyimleri ile taze fikirlerinin Oda bünyesinde değerlendirilmesi çabası tarafımızca takdirle karşılanmıştır.
1970'li yıllarda TMMOB örgütlülüğünde somutlaşan "mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığının mesleki bilimsel birikimlerini halkın hizmetine sunması" anlayışının ancak ve ancak Oda içi bir demokrasi anlayışıyla ve Oda süreçlerinde tek adam sultaları yerine kollektif anlayışların egemen olması ile mümkün olacağı savı ile 6 yıl önce ortaya çıkan Demokratik Oluşum; birikimi, deneyimi, programı ve bakış açısı ile Şube seçimlerinde ortaya çıkan ayrışmayı aşan bir çerçeve oluşturmak sorumluluğunu hissetmektedir.
Geçtiğimiz üç dönemin Genel Merkez ve Ankara Şube çalışma programları ve çalışma raporlarından izlenebilecek yaklaşımımızın 2008 Oda Genel Kurulu sürecinde yeniden değerlendirilmesi amacıyla, 28 Şubat Perşembe, saat 18.30'da Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi'nde bir araya geliyoruz.
Katılım ve katkılarını bekliyoruz.
DEMOKRATİK OLUŞUM GRUBU ADINA;
Erdal Kurttaş
Çiğdem Ünal
Murat Çevik
S. Gökçen Kunter
Kemal Şahin
Adres: Hatay Sokak 24/7 Kocatepe
18 Şubat 2008 Pazartesi
ÜYELERİMİZ YENİ DÖNEMDE DE DEMOKRATİK OLUŞUM DEDİ
Yoğun hava ve kar muhalefeti nedeni ile beklenenden az bir katılımla gerçekleşen seçimlerde 184 oy kullanıldı.
TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu asıl üyeliklerinden 5'i, yedek yönetim kurulu üyeliklerinden 6'sı DEMOKRATİK OLUŞUM Listesinden gösterilen adaylardan oluştu.
ADAYLAR ve aldıkları oylar:
YÖNETİM KURULU / ASIL
ERDAL KURTTAŞ 102 (Demokratik Oluşum)
ÇİĞDEM ÜNAL 102 (Demokratik Oluşum)
MURAT ÇEVİK 96 (Demokratik Oluşum)
YALÇIN DEMİRTAŞ 94 (Toplum İçin Şehircilik Pl.)
S.GÖKÇEN KUNTER 90 (Demokratik Oluşum)
BELMA BABACAN 89 (Toplum İçin Şehircilik Pl.)
KEMAL ŞAHİN 89 (Demokratik Oluşum)
YÖNETİM KURULU / YEDEK
ÇİĞDEM VAROL 101 (Demokratik Oluşum)
AYSİN TEKTAŞ 101 (Demokratik Oluşum)
ÇAĞATAY KESKİNOK 100 (Toplum İçin Şehircilik Pl.)
İLKNUR URKUN 94 (Demokratik Oluşum)
BEDRİYE IŞIK 91 (Demokratik Oluşum)
BURCU SARAÇ 87 (Demokratik Oluşum)
UMUT CIRIK 85 (Demokratik Oluşum)
16 Şubat 2008 Cumartesi
Demokratik Oluşum TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi 5. DÖNEM ÇALIŞMA ÇERÇEVESİ
16 ŞUBAT 2008
4. DÖNEM’E BAKIŞIMIZ
· Küreselleşme olarak adlandırılan sürecin yaşamın her alanında, özellikle de kentlerde yarattığı rant odaklı dönüşüm ve ezilen toplum kesimleri üzerinde yarattığı ağır tahribat,
· Türkiye kentlerine özgün sorunlar ve hâkim hegemonyanın bu sorunlar karşısında ürettiği çözüm önerilerinin sığlığı, bütünsellikten ve kamu yararından uzaklığı,
· Bu çözümleri meşrulaştıran, ancak planlama ile ilgili çerçeveyi karmaşaya götüren yasal düzenlemeler,
· Bu karmaşadan yararlanarak kamu yararı dışında belirli kesimlerin çıkar ve beklentilerine hizmet eden uygulamalar gerçekleştirilen kent yönetimleri,
· Rant ve ekonomik yarar odaklı bir yaklaşımla, yaşayanların “barınma hakkı”nı dahi görmezden gelen, doğal, kültürel, çevresel değer ve varlıkları “paraya çevirerek ülke ekonomisini kurtaracağını sanan” anlayışın, toplum, kentler ve planlama kuram ve uygulaması üzerindeki yok edici etkisi,
· Planlamanın mevzi kaybetmesine yol açan neo-liberal politikalar ve uygulamaları,
KARŞISINDA,
Şubemizin 4. Dönem yönetim anlayışına, mesleki örgütlenmemiz tarafından geçtiğimiz dönemlerde geliştirilen tavır, örgütlenme, yönetim ve pratik süreçleri dikkate alınarak ortaya konan stratejik bir çalışma programı ve çalışma anlayışı yön vermiştir.
ŞUBEYE BAKIŞIMIZ
Son üç dönemdir Şube Yönetiminde görev yapan Demokratik Oluşum Grubunun yaklaşımında hâkim olan temel unsurlar; dayanışma, uyum, iletişim, hoşgörü ve her şeyden öte meslek alanı içinde bütünleştirici bir “biz” olma anlayışı olmuş, bu yaklaşımın başarısında katılımcı, kent gündemine duyarlı, sosyal adaletçi, emekten ve meslekten yana tavır belirleyici olmuştur.
· Şubemiz artık etki alanı içerisinde kamu, özel kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve sokaktaki insan tarafından kent ve planlama dendiğinde ilk akla gelen, olanaklar oranında ve ilkelerimiz doğrultusunda harekete geçen bir örgüt konumuna gelmiştir.
· Kent gündemine duyarlı ve kent mağdurlarını temsil eden örgütler ile işbirliği içinde çalışmakla yetinmeyip bu çalışmaların yönlendiriciliğini üstlenebilen bir örgüt haline gelmiştir.
· Yeni kuşak bir şube olmasına rağmen çalışmaları, ürettiği bilgi ve belgeler, açtığı davalar ve kent gündemine etkin müdahalesiyle, oda örgütü içerisinde ön plana çıkmıştır.
ANKARA GÜNDEMİNE YAKLAŞIMIMIZ
Ankara kenti başta olmak üzere, Ankara Şube etkinlik alanı içerisinde bulunan diğer kentler ülkede yaşanan süreçleri bütün olumsuzluklarıyla birlikte yaşamaktadır.
Ankara bir başkent olarak çözülmekte, Cumhuriyet’in tüm Türkiye’ye örnek uygulamaları, mekanları ve göstergeleri ciddi saldırılarla karşı karşıya kalmaktadır. Öte yandan benzer saldırılara maruz kalan etkinlik alanındaki diğer kentler de kendi sorunlarıyla baş başa bırakılmaktadır. Siyasi iktidarın “Gizli Başkent İstanbul” projesi ile kurumları ve mekansal değerleri bir bir tüketilen ve içi boşaltılan Ankara, “üretim ekonomisi” bitirilmiş, emlak ve rant pazarı üzerinden her noktası sermayeye peşkeş çekilen bir süreci en ağır biçimde yaşamaktadır.
Ankara kenti bu süreçte, Cumhuriyet tarihi boyunca oluşturulmuş planlama adına çok önemli kurumsal birikimini yitirmiş, planlamadan uzaklaşmış, gülünç olmaktan öteye gidemeyen “rivayet” ve “hayali” projelerin kenti halini almıştır. Toplutaşım sistemi çökertilmiş, 15 yılda 1 metre raylı sistem inşa edilememiş ve tüm geleceği EGO Doğalgaz sisteminin özelleştirilmesine bağlanmış bir Ankara, dar ve orta gelirli toplum kesimleri için “yaşanamaz” bir hal almaya başlamıştır. Özelleştirme, satma politikalarının vitrini haline gelmesi, yalnız Ankara için değil, tüm Anadolu kentleri için ciddi bir sorun alanı yaratmaktadır. Ülke kentleri için öncü-örnek kimliğindeki Ankara, artık bir “kötü örnek” olarak hızla diğer kentleri de olumsuz etkiler hale gelmiştir.
Bu çerçevede Anadolu kentlerine yönelik saldırıya karşı mücadelenin de başkenti Ankara olarak belirmektedir. Son yirmi yılı örnek bir planlama çalışması ile değil, yaklaşık 5000 parça plan(cık)la şekillenen “Başkent”, tüm toplumsal bellek ve tabanını yitirmektedir. Plancıların örgütsel çabaları ile ortaya koydukları karşı çıkışları ise bu süreçte plancıların önderliğinde sivil girişimlerin önemli bir baskı unsuru olarak belirmesini sağlamıştır.
Ankara, kamu yararını gözetmeyen uygulamaların hedef aldığı, en acil müdahale edilmesi gereken, “en talihsiz” kenttir. Ulus’ta tarihi kent merkezini “koruma adı altında yıkan” süreç, içinde yaşayanların tümünü tasfiye ederken, Dikmen Vadisinde “barınma hakkını” görmezden gelirken, ayrıcalıklı imar rantlarını kentin her köşesinde sermaye gruplarının önüne altın tepside sunmaktadır.
YENİ DÖNEME BAKIŞIMIZ
Mesleki Örgütlülüğümüzün yukarıda belirtilen süreçler karşısında elde ettiği başarısının kurumsallaştırılabilmesi için Oda örgütlülüğü içinde yeni çalışma yöntem ve modellerinin tartışılması gerektiği açıktır.
Demokratik Oluşum Grubu mevcut durumu değerlendirmiş ve yukarıda ifade edilen önemli süreçlerin bir gerekliliği olarak;
· Toplumla ve kentle varolan biraradalığı geliştirerek devam ettirecek mekanizmaların kuruluşunda etkin insiyatif almayı sağlayacak,
· Kentleri ve planlamayı tüketen hakim politikalara karşı süren direnişi kurumsallaştırarak, toplumsal seçenekler etrafında bir araya gelişi güçlendirecek,
· Üyeleri karar süreçlerine katma konusunda temsil ve katılım mekanizmalarını güçlendiren bir irade ortaya koyacak, örgüt bütününde de bu iradeyi yayacak,
· Üyelerine dönük hizmetlere son dönemde getirdiği yenilikleri arttırarak sürdürüp, üyeleri ile bu zeminde de buluşacak,
· Üyelerin, Meslek İçi Eğitim başta olmak üzere tüm mesleki ihtiyaçlarını Şube gündeminin üst sıralarına taşıyacak,
· Kamuda ve özel sektörde ücretli çalışan üyelerinin mesleki, özlük ve demokratik haklarının savunulmasında bu kesimlerin öz örgütlülükleri ile yan yana duracak,
· Serbest Şehircilerin mesleki üretiminin niteliğini yükseltecek bir meslek ortamının yaratılmasını sağlayacak,
· Geçtiğimiz dönem başlatılan öğrenci-üye buluşması sürecini yaygınlaştırarak geliştirecek,
· Üniversitelerimiz ile son dönemde yoğunlaşan etkin birliktelik sürecini sürdürecek,
· Şube gündemlerinde uzmanlık alanlarına göre oluşturulacak çalışma gruplarının etkinleştirileceği yöntemler geliştirecek,
· Aktif ve etkin örgütlenme ve bilgi akışı mekanizmaları yaratacak,
bir çalışma programı ile Şubenin 5. Dönemi’ne aday bir ekibi, Şube Genel Kurulu’na sunmaya karar vermiştir.
Demokratik Oluşum TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi 5. Dönem Aday Listesi
5. Dönemde Şubemizin daha ileri götürülmesi, kurumsallaştırılması ve başarısının süreklileştirilmesi için Demokratik Oluşum anlayışını aşağıdaki program çerçevesinde yeniden üretecek aday listemize seçimlere katılarak oy vermeye çağırıyoruz.
DEMOKRATİK OLUŞUM
TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi
5. Dönem Aday Listesi
ASIL YEDEK 1. ERDAL KURTTAŞ 1. ÇİĞDEM VAROL 2. ÇİĞDEM ÜNAL 2. BEDRİYE IŞIK 3. SERKAN KEMEÇ 3. AYSİN TEKTAŞ 4. S.GÖKÇEN KUNTER 4. UMUT CIRIK 5. MURAT ÇEVİK 5. BURCU SARAÇ 6. ERMAN AKSOY 6. İLKNUR URKUN 7. KEMAL ŞAHİN 7. BAHAR BUKET DIVRAK
15 Şubat 2008 Cuma
ŞUBE SEÇİMLERİ YAKLAŞIRKEN
Geçtiğimiz Dönemin başında; küreselleşme olarak adlandırılan sürecin yaşamın her alanında özellikle de kentlerde yarattığı dönüşüm süreci; neo-liberal politikalar ve uygulamaları karşısında mevzi kaybeden planlamanın ayakta kalma ve yaşamını sürdürme mücadelesi; Türkiye kentlerine özgün sorunlar ve hâkim hegemonyanın bu sorunlar karşısında ürettiği çözüm önerilerinin sığlığı ve bütünsellikten ve kamu yararından uzaklığı karşısında planlamanın ülke kentleri ve kentleşmesi adına verdiği mücadele; bir meslek odası olarak plancıların mesleki örgütlenmesinin ilk üç süreç karşısında geliştirdikleri tavır, örgütlenme, yönetim ve pratik süreçleri, dikkate alınarak ortaya konan stratejik çalışma programı ve çalışma anlayışı Şubemizin yükselen grafiğini devam ettirmiştir. Şubemiz artık etki alanı içerisinde kamu, özel kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve sokaktaki insan tarafından kent ve planlama dendiğinde ilk akla gelen, olanaklar oranında ve belli ilkeler doğrultusunda harekete geçen bir unsur haline gelmektedir.
Şubenin artan etkisinde benimsenen katılımcı, kent gündemine duyarlı, sosyal adaletçi, emekten ve meslekten yana tavır belirleyici olmuştur.
Bu çerçevede Demokratik Oluşum Grubunun bir parçası olarak Şubenin yaklaşımında hâkim olan temel unsur dayanışma, uyum, iletişim, hoşgörü ve her şeyden öte meslek alanı içinde bütünleştirici bir “biz” olma anlayışı olmuş ve ortaya konmaya çalışılan her türlü katkıya ve eleştiriye samimiyetle kucak açılmıştır.
Yeni çalışma dönemi içinde Oda Örgütlülüğümüz içerisinde Şubemizin daha ileri götürülmesi, kurumsallaştırılması ve başarısının daha sağlam temeller üzerine oturtulması için iyi niyet esasına dayalı olarak ortaya konacak her türlü eleştirinin ve oluşumun bu dönemde başarılı olan anlayıştan bir sapma ile değil Demokratik Oluşum anlayışını yeniden üreterek oluşturalabileceğine inanıyoruz.